Vraag

16 maart 2021
Profielfoto van Bianca Rootsaert
Directeur

“Voeding in de hoofdrol bij vitaal ouder worden. Daar pleiten we als Nederlandse Vereniging voor Dietisten voor. Wie helpt mee om dit hoger op de agenda te zetten?”

Toelichting

Bijgaand treffen jullie de position paper die wij schrijven als reactie op de Dialoognota Ouder Worden 2020 – 2040. We nodigen je uit om mee te lezen!
 

Profielfoto van Jean Marc Paap
Jean Marc Paap
Ervaringsdeskundige

Kan een rol spelen, maar ik ken ook mensen die lekker genoten hebben en ook oud zijn geworden, We moeten doen wat bij ons past en niet wat iemand jou opdraagt te doen. Bewegen en lekker in jou vel zitten omdat het tussen de oren ook goed zit is net zo belangrijk denk ik.

Jean Marc Paap

Profielfoto van J. (Koos) Spanbroek
J. (Koos) Spanbroek
Vrijwilliger

Beste Bianca, ik sluit aan bij Maurice van der Put. Voeding (eten) is meer dan alleen voorzien in primaire levensbehoefte en dan graag zo gezond mogelijk! Met name het sociale aspect is naar mijn mening veel belangrijker dan de geïsoleerde benadering van voeding in de hoofdrol. Ik zou meer aandacht willen hebben door aan de aanbodzijde zoals fabrikanten/producenten, maar ook initiatieven als ‘tafeltje dek je’. En intramurale voorzieningen te vragen (beter op te leggen) gezonder aan te bieden (minder suiker, minder zout).
Volledig onze energie inzetten op de sociale context. Dat maakt het welzijn en het welbevinden voor iedereen beter.
Ik zelf benader zo langzamerhand de de leeftijd van de ‘oudere’ maar ik wil niet betutteld worden in de kwaliteit van het leven door gezonde voeding opgedrongen te krijgen. Als de sociale context niet op orde is en ik krijg ook nog een opgeheven vingertje over mijn voedingspatroon dan is het volgens mij niet leuk meer!!

Profielfoto van Monique Willems
Coach & Trainer

Vitaal ouder worden, leefstijl en grote groepen mensen onder min of meer gelijk omstandigheden heeft Deenik voor psychiatrische patiënten onderzocht.
Interventies op dit gebied zijn zeer belangrijk want mensen stierven eerder aan somatische dan psychosomatische aandoeningen.

Het blijft een benadering die breed geflankeerd wordt. Leefstijl, eten, bewegen, rust, goed slapen, aangename hobby’s hebben, samen zijn etc.

Bijgaand wat informatie via de link. Waarom? Voor en mens en maatschappij.

Hopelijk heb je er iets aan I.v.m. agendering van de noodzaak. Goed eten beïnvloedt ook stemming, nutriënten zijn nodig voor de aanmaak van neurotransmitters.

Profielfoto van Maurice van der Put
Geestelijk verzorger

dag Bianca het is belangrijk om goede voeding tot je te nemen, maar soms is eten ook een sociale activiteit en als je allen bent is het soms moeilijk om er aandacht voor te hebben, misschien goed om te kijken of er een mogelijkheid is om eet groepen of iets wat daar op lijkt te organiseren , dan kan je het ook in brengen bij wijk en buurtcentrums.

Profielfoto van Mia Nijland
Directeur en orthopedagoog

Dag Bianca

In principe helemaal gelijk. Om het stap voor stap en heel gericht te laten landen in de samenleving, proberen wij het thema uit te lichten via individuele begeleieiding vanuit positieve gezondheids 'check' . Eten en drinken is daarbij een essentieel onderdeel en komt dus altijd aan de orde. Daarvoor hebben Beleefstijl Salland opgericht. een zorgadvieswinkel in Wijhe www.beleefstijlsalland.nl Groeten Mia Nijland

Profielfoto van Cisca Zuurveld
Beleidsmedewerker/kwaliteitscoördinator Ouderenzorg

Binnen ons protocol kwetsbare ouderenzorg voor huisartsenpraktijken wordt er bij 75+ gescreend op voedingstoestand van ouderen en indien nodig doorverwezen naar diëtiste. Dit is echter reactief. Het zou mooi zijn als we in onze samenleving meer vanuit preventie denken en dat mensen beter ondersteund worden met het invullen van een gezonde lifestyle. Liever niet alleen wachten tot het mis is. Niet iedereen krijgt dat op eigen houtje voor elkaar. Dat begint al bij inrichting van de samenleving: gezonde keuzes maken is vaak duurder. Jong beginnen te leren hoe je gezond ouder kan worden en welke gezonde keuzes je kan maken, dat zou al een mooie start zijn. Gezonde keuzes: Voldoende beweging, gezonde voeding en aandacht voor welzijn en zingeving.

Profielfoto van John Dierx
Lector

Prima om voeding hoger op de agenda te zetten als item maar ik zou dit niet als hoofdrol willen betitelen en meer in verhouding tot bewegen hetgeen voor vitaal ouder worden eigenlijk nog belangrijker is zoals uit vele studies blijkt. Dat voeding erg belangrijk is, onderstreep ik uiteraard volledig. Ik zal proberen bij te dragen aan de dialoognota daar waar ik dat binnen mijn kennis- en expertisegebied kan.

vr. gr. John

Profielfoto van Norma Bosman
Casemanager Dementie

Hallo Bianca,

Wat ben ik blij met jouw initiatief.
Voeding is een zeer belangrijke basisbehoefte van de mens waarmee de opbouw, onderhoud, genezing en weerstand van het lichaam kan worden gewaarborgd.
Ik heb de laatste jaren tijdens mijn werk als wijkverpleegkundige in de thuiszorg gemerkt, dat voeding een ondergeschoven kindje is geworden. Het kan in de thuiszorg niet meer als vanzelfsprekend worden geïndiceerd als een op zich staand zorgmoment.
Dit vind ik heel vreemd en verontrustend, omdat hiermee voeding, de basis tot weerstand opbouwen en genezing van het lichaam, geen kernpunt meer is in de gezondheidszorg.
Wel de kant-en klaarmaaltijden voor in de magnetron hebben een goede naam en hoog gebruik in de thuiszorg, omdat het snel en makkelijk is en weinig tijd kost maar zelf ben ik absoluut geen voorstander van het dagelijks gebruik van de magnetron.
Mijn overtuiging is dat hier veel voedingsstoffen in verloren gaan.
Zelfs de inname van voedingssupplementen ter ondersteuning van het lichaam worden niet genoemd of gestimuleerd en hebben niet de plek die ze verdienen bij ziekte en herstel.
Het gaat mij dan ook om volwaardige voeding waar goede voedingsstoffen in zitten en die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en spoorelementen.
Heel goed om hier een lans voor te breken en voeding weer te gaan zien als de basis van het leven en gezondheid.

Profielfoto van Piet Risselada
Piet Risselada
Projectcoordinator

Helemaal mee eens Bianca! Al ben ik het niet eens met de schijf van 5... Andere voedingsdeskundigen en orthomoleculaire therapeuten hebben een andere kijk op voeding en lifestyle die mijns inziens mensen echt verder helpen (vb: het programme van dr. Healthy, opgezet door 4 specialisten).

Profielfoto van Berdine Koekoek
Coördinator

In de regio Oost-Veluwe (rondom Apeldoorn) is een zorgpad ondervoeding gemaakt. Via bijgevoegde link vind je informatie waar je mogelijk iets aan hebt.

Profielfoto van Margreet de Jong
Wijkverpleegkundige (ZZP)

dank voor de paper. Ik als wijkverpleegkundige neem de voeding mee in mijn anamnese. En zal doorverwijzen naar dietiste bij signalen die wijzen op ondervoeding. Tevens bij valpreventie ook een grote rol.

Profielfoto van Joke Küppers
Coördinator Vrijwilligerswerk

Gezonde voeding begint al bij je geboorte, maar omdat gezonde voeding duurder is dan kant-en-klaar voeding is het voor veel gezinnen niet betaalbaar. Dat geldt zeker ook voor ouderen, die vaak een behoorlijk grote inkomensterugval hebben op moment van pensionering. Verder wordt bij het ouder worden het bereiden van een gezonde maaltijd door allerlei lichamelijke kwalen een steeds zwaardere belasting. Bij het Odensehuis Walcheren werken wij daarom vooral met verse producten, die ter plekke worden bereid.

Profielfoto van Yvon Strijdhorst
Manager zorg

Goedemorgen Bianca,
Binnen Careyn Zuid Hollandse Eilanden is vorig jaar een werkgroep gestart die zich gaat richten op gezonde voeding en zo min mogelijk dieetvoeding.
Ook wij vinden zien het belang.

Profielfoto van Mark Vervuurt
GZ-psycholoog/projectleider eHealth

Dag Bianca,

Mooi dat je hier aandacht voor vraagt. Ik zie daarnaast meer hoofdrollen (dimensies) in vitaal ouder worden, die alle een elkaar beïnvloedende rol spelen. Een bio-psychosociale agenda om daadwerkelijk verandering te brengen in gezondheid/vitaliteit van mensen is denk ik nodig. Ik denk aan juist zorgen dat mensen meer samenzijn en betekenisvol blijven voor/in de samenleving. Bijvoorbeeld voor het stimuleren van werk- en woonvormen waarin meer ruimte is voor intergenerationale verbinding en samenzijn.
Mogelijk interessant in deze:. Bij expertisenetwerk e-lvb (www.e-lvb.nl) ontwikkelen we nu een gezondheidsapp die dat brede kader (positieve gezondheid in deze) als basis heeft. Ook voeding heeft hierin aandacht.

Vriendelijke groet van Mark Vervuurt
GZ-psycholoog expertisenetwerk e-lvb

Profielfoto van Loes van Tuijn
Consulent werk en inkomen / Lid sociaal team Dorpskernen.

Ik heb de dialoognota gelezen, mooi en compleet geschreven. Op alle fronten ben ik het ermee eens!
Dit thema sluit mijn inziens ook aan bij de zienswijze van "positieve gezondheid" ( M. Hubert )
Een ieder kan hier iedere dag mee beginnen! Niet alleen voor de ouderen onder ons.
Hierbij zou medewerking van de overheid zeker een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren.
Gezondere voeding, meer bewegen en positief denken.

Met vriendelijke groeten,
Loes van Tuijn
Consulent inkomen, werk en inkomen.

Profielfoto van Willem van Kouwen
Jeugdprofessional

Dag Bianca.
Voeding in de hoofdrol om vitaler ouder te worden werkt in mijn perceptie als we niet gaan beginnen met de ouderen maar starten vanaf de basis.
Het begint al in de buik. Er zal veel meer voorlichting gegeven moeten worden en de overheid moet meer in gaan zetten op gezonde leefstijl interventies. Ben zelf bezig met een opleiding tot Oersterk leefstijlcoach waar voeding 1 van de pijlers is. En als ervaringsdeskundige kan ik iedereen adviseren om zijn leefstijl eens serieus tegen het daglicht aan te houden..

Wat een mooie nota Bianca, zeker ook omdat er een dialoogvorm wordt gekozen. Ik denk dat het heel waardevol is om te blijven onderzoeken hoe voeding en andere leefstijlthema's veel meer naar de voorgrond gehaald kunnen worden. Een mooie vraag kan zijn waar en wanneer mensen in aanraking moeten komen met informatie en ondersteuningsmogelijkheden - liefst vóórdat ze kwetsbaar zijn geworden, zoals in deze nota wordt beschreven.
Een link naar onderwijs ligt wellicht voor de hand, en dan niet alleen in de basisschoolleeftijd maar in veel meer levensfases. Misschien moet iemand die met pensioen gaat wel standaard onderwijs aangeboden krijgen om vitaal te blijven, inclusief inzicht in de manieren waarop voeding daarin een rol speelt en hoe hij zelf een positieve invloed kan uitoefenen.

Profielfoto van Sandra van Hogen-Koster
Lector Positieve Gezondheid, Leefstijl en leiderschap

Beste Bianca, helemaal mee eens om dit meer aandacht te geven! Krijgt echt nog te weinig aandacht. Een belangrijk onderwerp waar we binnen MST en Saxion mee bezig gaan: leefstijl en Positieve Gezondheid. Ik wil waar het kan mijn bijdrage leveren om dit hoger op de agenda te zetten.
Vriendelijke groet,
Sandra van Hogen-Koster

Profielfoto van Anita Verstappen
Vitaliteitsmakelaar, Ondernemer

Daar voel ik me als eerste zelf geroepen voor. Voeding is de essentiele brandstof om gezond en vitaal ouder worden.
Kijk es op het platform www.vitaliteitsmakelaars.NL ! Er zijn verbinders nodig die de vraag vanuit het individu en/of organisatie helder te krijgen en op deze manier vraaggericht het lokale aanbod gaan koppelen. Hiermee willen een preventieve zorgbeweging op gang brengen, de zgn 0de lijns zorg. Verder zou het waardevol zijn als de 1e lijns zorg, zorg kan dragen voor de warme overdracht.

Profielfoto van Mirjam van der Meij
Integraal Coach en Professioneel Trainer met specialisaties: Vitaliteit en Gezondheid, het gedachtegoed Positieve Gezondheid | iPH gecertificeerd Trainer Positieve Gezondheid | Implemtatiecoach Positieve Gezondheid | Trainer van nieuwe implementatiecoaches Positieve Gezondheidm|IEMT-Advanced coach | Balans werk & privé | Outplacement en loopbaanbegeleiding | Stress en preventie burn-out coach| Eigenaar van bedrijf Triple Moon Coaching & Training |

Hoi Bianca,

Super goed: "Voeding in de hoofdrol bij vitaal ouder worden". Dat is een van de onderdelen die belangrijk zijn bij preventie en gezond ouder worden. Vanuit mijn stokpaardje integrale leefstijl en vitaliteit-coaching en -training, wil ik graag vanuit mijn professie met jullie Nederlandse Vereniging voor Dietisten mee pleiten. Ik wil zeker mijn bijdrage leveren om dit hoger op de agenda te zetten.

Ik hoor graag van je.

Hartelijke groet,
Mirjam van der Meij