Tijdlijn Federatie voor Gezondheid

Profielfoto van Anke Peters

Congres Bouwen aan een preventie-infrastructuur

Op 7 december 2023 organiseren GGD GHOR, Alles is gezondheid, Federatie voor Gezondheid en De Congreszaak het Congres Bouwen aan een Preventie-infrastructuur in Stadion Galgenwaard, Utrecht.
Preventiecongres: van hapsnap-beleid naar structurele preventie
Gedegen preventiebeleid vraagt om samenwerkingsvermogen en een lange adem. Geen hapsnapbeleid, maar een doelgerichte aanpak vanuit een duurzame preventiestructuur.
Pas dan kunnen we ervoor zorgen dat de Nederlandse puber in 2040 tot de top drie van gezondste 15-jarigen in de wereld behoort. En de zorg betaalbaar en bereikbaar blijft voor iedereen. Maar hoe kom je tot zo'n duurzame preventiestructuur? Hoe moeten al die betrokken partijen uit zorg, welzijn en overheid structureel met elkaar samenwerken? En welke goede voorbeelden en geleerde lessen zijn er op dit gebied? Deze vragen staan centraal op het congres Bouwen aan een preventie-infrastructuur op 7 december 2023.
Klik op onderstaande link voor het gehele programma en om je in te schrijven.
https://congreszaak.nl/congres-bouwen-aan-een-preventie-infrastructuur/

Valentijn van Esch heeft op dit bericht gereageerd
Profielfoto van Ruud de Jong

Beste Valentijn,
Leuke reactie. Ik lees " voedselbos Deventer" en denk als lid van de cooperatie Land van Ons : zou Valentijn dit kennen en wellicht willen meedoen?
Hartelijke groet van betrokken vrijwilliger, Ruud.

Monique de Jong heeft dit bericht geliked
Profielfoto van Valentijn van Esch

Goed voorbeeld doet volgen!
Dat was de conclusie van de brainstorm ‘hoe zorgen we voor meer kennisuitwisseling op het Channel FvG’?. Vooraf aan deze brainstorm stelde Nathalie de Sousa aan mij de vraag: ‘Valentijn, hoe kan het dat veel leden van de FvG met hele interessante projecten bezig zijn, doorbraken hebben gevonden, behoefte te hebben aan sparringpartners, maar toch de weg naar het Channel van de Federatie niet weten te vinden’?! Of ik daar met mijn expertise over online community’s een goed antwoord op heb, en of ik dat wil delen op het FvG Channel zelf?

Als ik mensen mee wil nemen in mijn visie over de psychologie van het online kennisdelen, dan begin ik graag met een voorbeeld uit de alledaagse praktijk in de fysieke wereld. Want die fysieke wereld die begrijpen we veel beter. Ik start mijn betoog dan stellig met mijn stokpaardje ‘niemand deelt spontaan en ongevraagd zijn of haar kennis!’ en vervolg met:

Stel je staat op een congres Over de tekorten in de Jeugdsector, met vakgenoten. In de koffie-corner sta je met een aantal mensen om de koffieautomaat heen, te wachten op je beurt en je zegt ineens hardop: “Hé mensen, wisten jullie dat wij in Amersfoort een doorbraak hebben, en dit jaar een kostenverlaging het jeugdgezondheidsbudget? Ik heb daarover veel interessants te vertellen!”.
Kun je je dat voorstellen, dat je dit doet?
Nee, natuurlijk kun je je dat niet voorstellen. Jij zegt zoiets niet spontaan hardop. Dat zou raar zijn, nietwaar? Ook al weet je dat de kans best groot is dat iemand omdraait en daar meer over zou willen weten, bijvoorbeeld over wie daar nog meer bij betrokken zijn en welke doorbraak jij gevonden hebt. Tóch zeg je dit niet zomaar ineens hardop. Je ziet andere mensen dit ook niet doen, al zou het op een congres met mensen die allemaal in dezelfde thema’s geïnteresseerd zijn, niet eens verkeerd vallen en zelfs voor meer interactie en uitwisseling zorgen.
Dit voorbeeld laat ons zien, dat er om dezelfde reden online ook niet spontaan kennis gedeeld wordt. Als je als community-manager een online rubriek opent en je leidt deze rubriek in met ‘Beste community ik nodig jullie uit om hieronder jouw kennis met vakgenoten te delen!’, dan gebeurt er doorgaans niets, noppes, niente.

Laten we terug gaan naar de koffieautomaat. Je staat als derde in de rij. Er wandelen wat mensen heen en weer, en iemand voor je vraagt met open blik: ‘ik zie op jouw batch dat jij transitiemanager bent in Amersfoort, zou je mij mogelijk meer kunnen vertellen over de knelpunten waar je tegen aanloopt?’ Natuurlijk, wil jij dat en BAM, vervolgens zit je in een interessant dialoog en vloeit er kennis over en weer.

Als bouwer van online community’s weet ik als geen ander dat kennis niet spontaan wordt gedeeld. Er is net als op de fysieke vloer een aanleiding nodig. Er wordt in de zaal een interessante vraag gesteld. Een vraag waar jij het antwoord op hebt!

Ik ging er meer en meer over nadenken en ondervond dat we pas onze kennis met anderen delen, als we daarvoor of opdracht krijgen en betaald worden, of als we zeker weten dat we daarvoor op een of andere manier waardering krijgen. Wij zijn pas bereid om onze kennis te delen als de ander jou daarvoor erkentelijk is, instemmend knikt, en af en toe bevestigend ‘oh wat, fijn dank je’ zegt. En daar zit meteen de crux! Als je een vraag online gesteld krijgt, is deze tussentijdse instemmende bevestiging er niet. Je geeft antwoord op vragen, terwijl je niet onmiddellijk de bevestiging krijgt, dat jij erom gewaardeerd wordt.
Enfin, ik kan over de psychologie van het kennisdelen een ochtend vullend programma maken, maar in deze blog wil ik duidelijk maken hoeveel kracht er schuil gaat in het stellen van vragen. En zeker als je online goed aangeeft waarom je deze vraag stelt (m.a.w. wat jouw doel is) dan krijg je doorgaans antwoord!
Nu zijn we bij de kern gekomen van het platform 1SociaalDomein: Stel jouw vraag aan vakgenoten aan niet-vakgenoten (voor een bredere, integrale blik op jouw vraagstuk) en sta versteld hoe veel waardevolle antwoorden je terugkrijgt! Sta open voor antwoorden op zowel uitvoerend, beleids- en strategisch niveau.

Twee voorbeeldvragen gesteld op 1SociaalDomein.nl :
“Welke partijen staan centraal in de beweging naar voorzorg/preventie? Help ons het landschap uit te tekenen!”, deze vraag werd op het Channel gesteld door Eva de Groot, adviseur Zorg en Welzijn. Eva kreeg maar liefst 13 antwoorden.
“Wie heeft ervaring met, of voorbeelden van de inzet van ervaringsdeskundigheid ten behoeve van preventie in de verslavingszorg” van Remco de Jong, verpleegkundig preventiewerker. Deze vraag kreeg 9 antwoorden.

Ik ben Valentijn van Esch, oprichter van het Platform 1SociaalDomein en actief betrokken bij Groeifonds, binnen de Federatie van Gezondheid. Ik woon in Utrecht, ben bonusvader van twee lieve kinderen, Luca en Olle, en houd van tennis, schaken en wandelen. Mijn nieuwe uitdaging - naast het verder uitrollen van 1SociaalDomein - is het aanleggen van een voedselbos, op een stuk land nabij Deventer. Dit in samenwerking met het waterschap, natuurbeheer, en enkele ecologen. Ik aarzel op dit moment om er bewoners bij te gaan betrekken. Maar (in alle eerlijkheid) ben ik bang voor teveel bemoeienis. Maar waarom eigenlijk? Waar baseer ik dit laatste op? Wat weet ik eigenlijk van projecten waarin bewoners meehelpen!? Tijdens de borrel Groeifonds, van FvG was ik enorm verrast over het succes van het aantal bewonersinitiatieven. Wellicht moet ik mij daar eens wat meer in verdiepen!? Zie mijn vraag op dit Channel:  https://channelfvg.1sociaaldomein.nl/vraag-en-antwoord/vraag/4953-wie-kent-er-voorbeelden-van-projecten-waar-zowel-gemeente-als-lokale-bedrijven-als-bewoners-in

Ik sta open voor reacties op mijn blog. En ben benieuwd naar de antwoorden op mijn vraag. Maar nog veel leuker zou ik het vinden als jullie ook een blog schrijven op dit prikbord of een vraag stellen binnen de rubriek Vraag & Antwoord. Bijvoorbeeld over de uitdagingen van je organisatie, jouw expertise, over jezelf, of over wat dan ook! Goed voorbeeld doet volgen!

Profielfoto van Thomas Plochg

Wat is systeemdenken en hoe gebruik je het?

Het UMC Amsterdam heeft een animatie gemaakt, waarin systeemdenken op eenvoudige wijze wordt uitgelegd. De beweging naar een gezondere samenleving heeft veel te winnen als we dit systeemdenken ons eigen maken. Vandaar dat ik hem met plezier via het FvG channel deel.

met vriendelijke groet
Thomas Plochg